Hva er gangen i et prosjekt

Jeg skal prøve å gjøre det enkelt. Alle prosjekter er ulike, men la oss si at man har en tomt og ønsker å føre opp en enebolig og vil ha en arkitekt til å tegne boligen.

Det første jeg gjør er å dra å se på tomten og ta et møte sammen med kunden slik at jeg får et inntrykk av stedet og hvem de er. Deretter lager jeg et prisestimat og kontrakt, som viser hvor mange timer jeg tror vil medgå for å tegne huset. Jeg vet ikke helt hvor mange timer derfor er dette et anslag. Denne jobben som kalles å prosjektere deles inn i ulike faser.

Den første fasen handler om å gjøre seg kjent med stedet. Dette heter dokumentasjonsfasen. Det vil si at jeg setter meg inn i regelverket for området, innhenter kartdata og bygger opp en 3D-modell av området som terreng, veier, bygninger etc.  I tillegg har jeg fått en beskrivelse fra kunden om hva de ønsker og hvilke behov de har. Jeg drar så på befaring igjen og for å gjøre en grundig analyse av tomten. Hvor er det sol og skygger? Hvor er den beste utsikt? Er det innsyn man bør skjermes fra? Hvor kommer vinden fra? Har tomten karakteristiske trekk det er viktig å forsterke og bevare? Hvor er for eksempel tomtens fineste sted? Hvilke naboer finnes? Er det et kulturhistorisk område? mm.

Neste fase er skissefasen. Her benytter man alt det man har innhentet av informasjon til å bestemme plassering av bygget. Jeg fordeler funksjonene og jobber her med å skape gode opplevelser både inne og ute. Jeg kan si svært mye om denne fasen, men det viktigste er at det er her arkitekturen og det estetiske utrykket dannes. Det som kan være greit å vite som kunde er at denne fasen ikke er linjær, men mer som en spiral. Dette er den svært kreative fasen der konseptet dannes – ulike idéer prøves ut og man som arkitekt prøver å finne den beste løsningen. Av erfaring kan det ofte være viktig å benytte mye tid i denne fasen - ikke nødvendigvis tid på prosjektet, men tid der man fordøyer og lar prosjektet modnes, for så å ta det opp igjen og kanskje vurdere det med litt andre øyne.

Etter skisseprosjektet kommer forprosjektfasen. Her utvikler man skisseprosjektet enda mer og klargjør tegningsunderlaget for byggesøknad og nabovarsling. Dette er tegninger som situasjonsplan, plan, snitt og fasader som skal inneholde spesifikk informasjon til kommunen. Nå er det arkitektoniske uttrykket satt med beliggenhet, størrelser, materialer mm.

Neste fase er byggesøknad. Her tar jeg på meg rollen som ansvarlig søker. I de fleste prosjekter sender man inn det man kaller en rammesøknad samt evt. dispensasjonssøknader. I rammesøknaden, søker man om «rammen» for prosjektet, deretter søker man om igangsetting etterhvert når man har detaljert opp ytterligere og har ansvarlige foretak, eks byggmester som kan gjennomføre prosjektet. Man må også varsle naboer om prosjektet før byggesøknaden. I løpet av de ulike fasene har jeg en dialog med saksbehandler i kommunen, slik at de kommer med innspill ift. regelverk mm. som jeg må forholde meg til. Dette er svært viktig om det er et utfordrende området å bygge i, slik at man får til en så transparent og god prosess som mulig.

Etter at rammesøknaden er godkjent, må vi innhente priser for bygging. Neste fase er da detaljfasen. Her profesjonaliseres detaljnivået opp i tegningene slik at man får en beskrivelse og et tegningsunderlag, man kan få inn så nøyaktige tilbud som mulig og kan bygge prosjektet. I denne fasen kobler man også gjerne på egne landskaps- og interiørarkitekter for å skape et så godt helhetlig prosjekt som mulig. Disse kan også komme tidligere inn i prosjektet ved behov. Etter å ha vurdert tilbudene tegner byggherre kontrakt med byggmester.

Når man har bestemt byggmester og starter bygging kommer man inn i gjennomføringsfasen. Her følger jeg opp i ulik mengde byggingen av prosjektet og kommer med innspill på detaljer mm. Etter at prosjektet er ferdig får byggherre all dokumentasjon om produkter mm. av byggmester og jeg sender inn søknad om ferdigattest.

Espen Handegård

Next
Next

En gammel myte: Du får ikke gjøre noe i 100-meters beltet.