Vanskelig tomt gir spennende arkitektur. Her er to eksempler.

Det beste er når en kunde ringer og sier han har en bratt og vanskelig tomt og trenger hjelp til å få tegnet et hus.  Jeg elsker bratte tomter. Det gir meg mulighet til å virkelig jobbe med terrenget. 

Som hovedregel prøver jeg å unngå store uopprettelige sår i terrenget som å sprenge, grave og felle trær, men heller behandle naturen mest mulig skånsomt.  Det betyr at bygget ofte må følge terrengformasjonene som igjen gir helt unike løsninger og opplevelser. Det blir ofte flere plan på ulike høyder. Hvert plan med sine kvaliteter. Min oppgave som arkitekt er blant annet å nettopp skape opplevelser. Det gjør jeg ved å leke med romlige størrelser, høyder og bredder og lengder. Jeg leker med lyset – både dagslys og direkte sollys. Jeg leker med utsikt og nærsikt. Et vindu trenger ikke alltid vende mot utsikten. Det kan være fantastisk å ha et stort vindu en meter unna en fjellvegg – for å observere hvordan fjellformasjonene endrer seg med lyset og årsidene - hvordan regnet renner nedover og danner små dammer i sprekkene. Det hele handler om å iscenesette opplevelser.

Jeg bruker ulike gode og varige materialer som blir vakrere med årene. Fargene er med på å understreker opplevelsen. Tre-konstruksjonene er kanskje synlig tappet sammen som på japansk vis med treplugger. Jeg ser for meg ulike romforløp og en variasjon i bevegelse. Rommene skal være gode, trygge, noen intime andre åpne, hvert til sin bruk. 

Så ikke vær redd om du har en litt utfordrende tomt – det finnes alltid en løsning. 

Espen Handegård

Previous
Previous

Funkisbygg